Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2022

Gösterim: 544

14 Mart Tıp Bayramı Rekötürmüz Prof.Dr. Süleyman ÖZDEMİR tarafından Kutlandı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak ilkini gerçekleştirdiğimiz 14 Mart Tıp Bayramı kutlama programına ve aramıza katılan öğretim üyelerimize cübbe giydirme törenimize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor, saygılarımı arz ediyorum.

Bir takvim dahilinde belirli günlerde Dünyaca kutlanan çeşitli etkinlikler olmasına rağmen dünyaca kutlanan bir tıp bayramı etkinliği bulunmamaktadır. Ancak, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarının başlarından itibaren milli mücadelemize omuz veren hekimlerimizin anısına, hürriyet aşkımızın anısına ve Mektebi Tıbbiye-i Şahanenin kuruluşu anısına bizler, Ülkemizde 14 Mart Tıp Bayramını çeşitli etkinlikler ile kutlama gayretindeyiz.

1919 yılı, 14 Mart günü işgale karşı bayrak açan Hikmet Boran Tıbbiye mektebi 3. Sınıf öğrencisidir, Sivas kongresinde manda ve himaye kabul edilmez söylemini sıkı savunan bir gençtir ve Balıkesir Savaştepe’lidir. Hikmet Boran genel cerrah olarak ifa ettiği görevi esnasında Sarıkamış gazilerini tedavi ederken yakalandığı Tüberküloz hastalığı sonucunda, 1945 yılında şehadete ermiştir.

Bugün burada, yaşadığımız pandemi boyunca fedakârca çalışan tüm hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza şükranlarımı arz ediyor, başta sağlık ordumuzun neferleri olmak üzere şehadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi saygı ile yad ediyorum, ruhları şad olsun.

Fakültemiz 2020 yılında kuruluş kararını takiben o yılın ÖSYM tercih klavuzunda 40 kontenjan ile ilk öğrencilerini almış olup bugün 81 öğrencisiyle eğitim ve öğretim hayatına devam etmektedir. Ancak öğrencilerimiz sayın Rektörümüzün ilgi ve gayretleriyle üniversiteler arasında yapılan protokol çerçevesinde eğitimlerine İstanbul üniversitesi Çapa Tıp fakültesinde devam etmektedirler.

Öğrencilerimizle ilk yüz yüze buluşmamızı 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında sayın rektörümüzün de tensip ve destekleriyle kısa bir program şeklinde gerçekleştirdik ve öğrencilerimiz ile iletişimimizi sürdürmekteyiz. Öğrencilerimizin eğitimlerine burada devam etmelerini sağlamak üzere akademik ve fiziksel yapılanmamızı geliştirmek için çalışmalarımızı da devam ettirmekteyiz.

Bu bağlamda 40’ı aşkın öğretim görevlimizle akademik büyümemizi devam ettirirken sağlık hizmeti sunumunu da birlikte kullanım protokolü çerçevesinde hemen yanı başımızdaki Bandırma Eğitim araştırma hastanesinde devam ettirmekteyiz. Hocalarımızın sağlık hizmeti sunumuna başlamasıyla birlikte Bandırmada özellikli alanlarda girişimler, operasyonlar ve poliklinikler yapılmaya başlanmış olmakla beraber bunların sayısı fakültemizin büyümesi, akademisyenlerimizin sayıca artması ve donanım olarak hastanenin gelişmesiyle daha da fazlalaşacaktır.

Öğrencilerimizi kendi kampüsümüze almak, eğitimlerine burada devam etmelerini sağlamak adına erken dönemdeki fiziksel ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir morfoloji binamızın proje çalışmalarını başlattık ve belirli bir olgunluğa da getirmiş bulunuyoruz.

Morfoloji binamızın yatırım planına girmesi veya diğer birçok şehirde örneği olduğu gibi hayırseverlerin, şehrin fakültesini sahiplenerek destek ve katkı sunması fiziki alan ihtiyacımızın daha kısa süre içerisinde giderilmesinde katkı sağlayacaktır.

Tıp Fakülteleri sağlık hizmet sunumu gerçekleştiren, lisans ve lisans üstü seviyede eğitim veren aynı zamanda araştırmalar gerçekleştirilen kurumlardır. Akademisyenlerimize araştırmalar yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları alanları açabilmek için de yoğun bir gayret içerisine bulunuyoruz. Bu konuda yaptıklarımızı birkaç başlık altında ifade edecek olursak;

Üniversite içerisinde fakültemiz ile mühendislik fakültesi gibi diğer fakülteler arasında proje iş birliklerini, kollaborasyonları başlatmak, aktive etmek üzere rutin denebilecek yemekli toplantılarımızı gerçekleştirmekteyiz, bunları devam ettirmek arzusundayız,

Sağlık bakanlığı onaylı, tıp fakültemiz klinik araştırmalar etik kurulunu aktif hale getirerek, kurulun dosya değerlendirmeleri yapabilmesi için çabalarımız meyvesini vermiş ve kurulumuz rutin toplantılarını gerçekleştirecek hale gelmiştir,

Balıkesir üniversitesi tıp fakültesi deney hayvanları ünitesi, araştırma ve uygulama merkezinden gerektiğinde akademisyenlerimizin de faydalanabilmesi için girişimlerimizi başlatmış bulunuyoruz,

Rekor denecek kısa bir süre içerisinde, akademik hayatın olmazsa olmazlarından sayılabilecek olan ve bizleri bilimsel literatür alanında temsil eden Hipokrat medikal journal Türkçe adıyla Hipokrat tıp dergimizi geçtiğimiz yılın aralık ayında yayın hayatına başlatmış bulunuyoruz. Ulusal ve uluslararası bazı indekslerde taranmasını sağlamanın yanı sıra, daha geniş indekslerde yer almak üzere başvurularımızı devam ettirmekteyiz ve yayımlanma sayımız arttıkça indeks sayılarımızın da artacağına olan inancımız tamdır.

Fakültemizin alanında bir başka rekorunu ise kuruluşunun ilk yılında almış olduğu beden bağışı olarak ifade edebiliriz.

Kamu sanayii ve üniversite iş birliklerini gerçekleştirmek, fırsat aralıkları oluşturmak üzere saha ziyaretlerimizi başlattık ve sürdürme gayretinde olacağız.

Geçtiğimiz yıl ERAS protokolleri farkındalık sempozyumu ile ilk bilimsel toplantımızı gerçekleştirirken bu yılda önümüzdeki mayıs ayında tıp ve sağlık hukuku alanında, güney Marmara’daki ilk, fakültemizin ise ikinci bilimsel toplantısını gerçekleştireceğiz.

Fakültemizin uluslararasılaşması adına attığımız adımlardan da kısaca söz etmek istiyorum;

Fakültemizin, Dünya Tıp Fakülteleri listesinde yer alması için gerekli başvurularımızı yaptık ve muhtemelen yakın bir gelecekte fakültemiz bu liste içerisinde yerini alacaktır.

Öğrencilerimizi buraya aldığımızda hatta henüz buraya gelmelerinin öncesinde yurtdışı eğitim hareketliliklerine olanak sağlamak ve yurt dışından öğrenci kabul edebilmek için Avrupa ülkelerinden ERASMUS protokolleri gerçekleştirdik ve bu protokol sayılarımıza yenilerini eklemek üzere girişimlerimizi arttırarak devam ettireceğiz.

Hipokrat medical journal isimli dergimizi yurt dışında da tanıtmak üzere çeşitli yazışmalar gerçekleştirdik ve dergimizin yayın kurulunda başka ülkelerden de isimlere yer verdik.

Bir öğretim üyemizi Tübitak uluslararası proje destekleri kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir araştırma merkezinde çalışmak üzere bir yıl süreyle görevlendirmiş bulunuyoruz.

Yurtdışı deneyimi olan bir öğretim üyemiz ise yakın bir gelecekte aramıza katılacaktır.

Özetle, geçtiğimiz mart ayından bugüne kadar fakültemizde sessizce, ses getirecek birçok ilki gerçekleştirdik. Bundan sonraki çalışmalarımızda da buradan Hulusi Behçetler, Gazi Yaşargiller ve Aziz Sancarlar gibi değerlerin yetişmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.

Tüm bu yaptıklarımızın altında oldukça yoğun bir çalışma, emek, gayret, göz nuru ve fedakarlığın bulunduğunu da ifade etmek isterim.

Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz bu işlerde çok büyük destek ve katkıları olan başta dekan yardımcılarımız Dr. Aykut Başer ve Dr. Engin Aydın olmak üzere akademik ve idari tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederiz.