Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2019

Gösterim: 5425

2017 Yılında Tamamlanan Projeler

 

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MERKEZ YERLEŞKESİ KENRSEL TASARIM YARIŞMASI

     

     Üniversitemiz için dönüm noktası niteliğinde olan ve büyük bir heyecanla beklediğimiz “Merkez Yerleşke Kentsel Tasarım Yarışması” sonuçlandı. 22 yıl aradan sonra Türkiye’de bir üniversite yerleşkesinin bütünsel yaklaşımla tasarımı için açılan “ilk” ulusal yarışma olan “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşke Kentsel Tasarım Yarışması” sonuçları Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen Kolokyum ve Ödül Töreni ile açıklandı.  Törene Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve il ve ilçe protokolünden çok sayıda isim katıldı.

     Törende ilk olarak Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir konuştu. Rektörümüz; “Bugün burada bir araya gelmiş olmamızın amacı, üniversitemiz ve kentimiz için büyük bir öneme sahip olan ve bizleri oldukça heyecanlandıran “Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşke Kentsel Tasarım Yarışması”nın sonuçları hakkında sizleri bilgilendirmek, yarışmada ödül kazananların ödüllerini takdim etmektir. İnşallah kısa zaman içerisinde burada çok hızlı bir şekilde Türkiye’nin en güzel yerleşkesinin inşaatı da başlamış olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri çerçevesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, barındırdığı dinamik unsurlar ile aynı zamanda bir dünya üniversitesi olmayı da hedeflemektedir. Amacımız, zengin tarihi ve kültürel birikime sahip ve jeopolitik olarak önemli bir kavşak olma niteliği taşıyan bir şehirde kurulmuş olan üniversitemizi, uluslararası saygınlığa sahip, bölgemizin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenen, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyduğu bir üniversite yapmaktır” dedi.

     Üniversiteler için yerleşke çalışmalarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir “2016 yılı içerisinde üniversitemizin yerleşke altyapı hazırlıkları kapsamında, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’mızın yaptığı çok sayıdaki hazırlık çalışmalarının yanısıra, kıyaslama imkânı oluşturabilmek adına onlarca üniversiteye ziyaretler gerçekleştirdik, çok sayıda mimar ile bir araya geldik, onlardan fikir aldık, burada nasıl bir yerleşke olması gerektiği hususunda arkadaşlarımızla birlikte çok mesai harcadık. Bu konu ile ilgili titizliğimiz, endişemiz, en iyiye ulaşma, en doğru tercihte bulunma çabamız, bizleri bir ulusal yerleşke kentsel tasarım yarışması fikrine ulaştırmıştır. Epeyce bir süre üzerinde düşündükten ve bunun üniversitemiz için en iyi seçenek olacağına inancımız pekiştikten sonra, yarışmanın başlatılmasına karar verilmiştir” diye konuştu.

     “Yarışma sonucunda elde edilen proje ile birlikte, yeşil yerleşke, yenilikçi yerleşke, teknolojik yerleşke, sürdürülebilir yerleşke, engelsiz yerleşke, yenilenebilir enerji kullanımı, akıllı binalar, akıllı ulaşım sistemleri, engelsiz, esnek ve modüler yerleşke tasarımı gibi yeni ve modern anlayış ve yaklaşımları da plan, tasarım ve uygulamanın içine taşımıştır” diyen Rektörümüz, “Yarışma sonucunda elde edilen Master Plan, Üniversitenin hem bugününe hem de on yıllar sonrası projeksiyonuna cevap verecek nitelikte tasarlanmıştır” ifadesini kullandı.

     Yarışma süreci hakkında da bilgi veren Rektörümüz, “Yarışmaya yoğun bir ilgi olmuş, 1.000’e yakın şartname Üniversite web sitemizden indirilmiştir. Yarışmaya toplamda 75 yer görme gerçekleşmiştir. Yarışma alanını gören adaylardan 32 adet proje Üniversitemize ulaşmıştır. Üniversitemize ulaşan bu projeler geliş sıra numarasına göre sergilenmiş, bu sergi jüri ve raportörlerin dışında katılıma kapalı tutularak, sadece jürinin değerlendirmesine açılmıştır” diye konuştu.

     Yarışma sonucunda elde edilen projenin kapsamı hakkında da bilgi veren Rektörümüz, “Yarışma, her ne kadar kentsel tasarım türünde olsa da, bir diğer ifadeyle üniversitemiz merkez yerleşkesinin bir master planı olarak düşünülse de, içerisinde Kalkınma Bakanlığı’nın 2017 yılı yatırım planında yer alan 3 adet projenin mimari detaylarını da barındırmaktadır. Bunlar Merkezi Derslik (20.000 m²), Öğrenci Yaşam Merkezi (10.000 m²) ve Kapalı Spor Salonu’dur (10.620 m²). Bu 3 adet yatırım projesi, yarışmanın sonuçlanması ile 1.’lik ödülüne layık görülen müellife uygulama projesi olarak hazırlattırılacak olup, arkasından yapım süreci için ihale edilecektir. Bu 3 binanın ihale sürecinin Eylül-Ekim gibi başlatılıp, önümüzdeki yıl (2018) sonunda hızlı bir şekilde bitirilerek hizmete açılması için çalışmalarımız sürmektedir. 2018 yılının ilk çeyreğinde de en az 3 yeni binamızın daha ihalelerinin yapılması planlanmaktadır. Böylece bir yıl içerisinde 6 binamızın ihaleleri yapılmış ve inşaatları başlamış olacaktır. Her yıl ortalama 3 yeni binanın ilave olmasıyla, yerleşkemizin 8-10 yıllık bir süre içerisinde büyük ölçüde tamamlanmasını ümit ediyoruz” dedi.

     Ardından, törende söz alan isim Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza oldu. Mirza, “ Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Kentsel Tasarım Yarışmasından biz Bandırmalılar olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Bandırma’da üniversite gelişimi aşama aşama ilerliyor. Bandırma’da üniversite gelişiminde emek gösteren herkesi yürekten kutluyorum. Rektörümüzle birlikte üniversitemiz kısa sürede gelişmiş ve yakında da güzel bir mekâna kavuşacaktır. Bandırma, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitemizle birlikte Türkiye’nin parlayan yıldızı olacaktır. Bu yarışmaya katılan tüm yarışmacılara çok teşekkür ediyor, başta Sayın Rektörümüz olmak üzere emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

     Törende konuşan Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar ise, “Bandırma ailesinin bir mensubu olarak, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin büyümesi ve gelişmesinden büyük mutluk duyuyoruz. Tabi bu büyümenin estetik ve çevresel kaygılar ile yapılıyor olması oldukça memnun edici bir durumdur. Ayrıca buradan sizlere bir müjde vermek istiyorum. Eski devlet hastanesi olan Pertevniyal Hastanesi’nin binasını da inşallah üniversitemize tahsis edeceğiz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

     Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar’ın ardından söz alan isim, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur oldu. Uğur, “Bandırma, Balıkesir’in en önemli ilçelerinden biridir. Bandırma’ya önem verdiğimiz için yapılan işleri yarışmalar ile yapıyoruz. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin de bu tür bir yarışmayı 22 yıl aradan sonra yapıyor olmaları son derece memnun edicidir. Bandırma, Türkiye’nin değil dünyanın da parlayan yıldızı olacaktır. İnşallah Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi de Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri haline gelecektir. Yarışma sonucunun Bandırma ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

     Törende son olarak ise Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın söz aldı. Akın, “Çalışmalarını yakından takip ettiğimiz Rektörümüzü ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanını bu çalışmalarından dolayı kutluyorum. Üniversitelere sahip çıkmak hepimizin görevidir ve bizler bunun için elimizden geleni de yapacağız. Yarışmada emeği olan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

     Tören, ödül takdimleri ile devam etti. Yarışma Danışman Jüri Üyeleri olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza’ya ve Üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkan V. Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Akdoğan’a Rektörümüz tarafından ödülleri takdim edildi.

     Sonrasında ise Rektörümüz tarafından yarışmanın Asli Jüri Üyeleri; Mimar Tülin Hadi (Jüri Başkanı), Mimar Oknur Çalışkan, Mimar Doğu Kaptan, Peyzaj Mimarı Murat Memlük, Şehir Plancısı Savaş Zafer Şahin ve Yedek Jüri Üyeleri Peyzaj Mimarı Beyazıt Oğuz Ayoğlu ve Şehir Plancısı Murat Yıldız’a ödülleri takdim edildi.

     Ardından ise, yarışmanın raportör üyeleri İnşaat Mühendisi Mustafa Yıldırım, Elektrik Mühendisi Ümit Güneş, Şehir Plancısı Elif Demiroğlu, Raportör yardımcı üyeleri İnşaat Mühendisi Mehmet Üneş, Peyzaj Mimarı Sezen Ünal, Mimar Hakan Yıldız’a Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur tarafından ödülleri takdim edildi.

     Tören, yarışmada dereceye giren proje gruplarına ödül takdimleri ile devam etti.

     İlk olarak 5. Mansiyon Ödülü’nü kazanan proje ekibinden olan Mimar Mete Keskin, Mimar Esra Yılmaz Keskin, Mimar Dünya Dicle, Şehir Plancısı Pelin Özkan, Peyzaj Mimarı Öykü Kocaman’a Ticaret Borsası Başkanı Halil Sezgin tarafından ödülleri takdim edildi.

     Ardından 4. Mansiyon Ödülü’nü kazanan proje sahibi Mimar Halil Levent Fırat, Mimar Fatma Tuğba Okçuoğlu Fırat, Mimar Selçuk Kişmir, Peyzaj Mimarı Zeynep Şahin Ercan, Şehir Plancısı Nefise Kahraman’a Bandırma Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahadır Çenberci tarafından ödülleri takdim edildi.

     3.Mansiyon Ödülü’nü kazanan proje ekibi Mimar Özge Öztürk, Mimar Berrin Özdemir, Şehir Plancısı Fatma Sezgin, Peyzaj Mimarı Süveyda Bayraktar Atagül’e ise Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza tarafından ödülleri takdim edildi.

     2.Mansiyon Ödülünü kazanan proje ekibi Mimar Kemal Serkan Demir, Mimar Ece Türkel Demir, Peyzaj Mimarı Feyza Nur Çelik, Şehir Plancısı Ayfer Yazgan, ödülleri Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar tarafından ödülleri takdim edildi.

     1.Mansiyon Ödülü’nü kazanan proje ekibi Mimar Hüseyin Kahvecioğlu, Mimar Nurbin Paker, Mimar Birge Yıldırım Okta, Mimar Sibel Ürem, Mimar Elçin Kara, Mimar Gürkan Okta, Şehir plancısı Bahar Aksel Enşici, Peyzaj Mimarı Damla Turan’a ise ödülleri Bandırma Kaymakamımız Günhan Yazar tarafından ödülleri takdim edildi.

     Yarışmanın üçüncülük ödülünü kazanan proje ekibinden Mimar İbrahim Eyüp, Mimar Olcay Ovalı Eyüp, Mimar Hakan Deniz Özdemir, Şehir Plancısı Gürkan Akgün, Peyzaj Mimarı Ömür Sözer Şenol’a ödülleri Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Edip Uğur tarafından takdim edildi.

     Yarışmanın ikincilik ödülünü kazanan proje ekibi Mimar Doç. Dr. Deniz Dokgöz, Mimar Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu, Mimar Orhan Ersan, Mimar Gülcan Afacan, Peyzaj Mimarı Volkan Barbaros, Peyzaj Mimarı Hüseyin Öztürk, Şehir Plancısı İrem İnce’ye ise ödülleri Balıkesir Milletvekilimiz Ahmet Akın tarafından takdim edildi.

     32 proje arasından birincilik ödülüne layık görülen proje ekibi Mimar Hilmi Serkan Yüzbaşı, Peyzaj Mimarı Mehmet Cemil Aktaş, Şehir Plancısı Ceyhan Yücel, Mimar Süleyman Yıldız, Mimar Rıfat Yılmaz, Mimar Burcu Sevinç’ten oluşan ekibe ödülleri ise Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir tarafından takdim edildi.

YARIŞMADA ÖDÜL ALAN PROJELER

BİRİNCİ ÖDÜL

Hilmi Serkan YÜZBAŞI (Mimar), Mehmet Cemil AKTAŞ (Peyzaj Mimarı), Ceyhan YÜCEL (Şehir Plancısı), Süleyman YILDIZ (Mimar), Rıfat YILMAZ (Mimar), Burcu SEVİNÇ (Mimar)

                      

 

                      

 

                      

 

                     

 

                      

 

                      

 

                      

 

  

İKİNCİ ÖDÜL

Doç.Dr.Deniz DOKGÖZ (Mimar), Doç.Dr.Ferhat HACIALİBEYOĞLU (Mimar), Orhan ERSAN (Mimar), Gülcan AFACAN (Mimar), Bora ÖRGÜLÜ (Mimar), Volkan BARBAROS (Peyzaj Mimarı), Hüseyin ÖZTÜRK (Peyzaj Mimarı), İrem İNCE (Şehir Plancısı)

      

     

ÜÇÜNCÜ ÖDÜL

İbrahim EYÜP (Mimar), Olcay Ovalı EYÜP (Mimar), Hakan Deniz ÖZDEMİR (Mimar), Gürkan AKGÜN (Şehir Plancısı), Ömür Sözer ŞENOL (Peyzaj Mimarı), Zeynep ASLAN (Mimar), Hale Keskinalemdar ÖZDEMİR (Mimar), Doç.Dr.Yüksel DEMİR

     

     

 

BİRİNCİ MANSİYON

Hüseyin KAHVECİOĞLU (Mimar), Nurbin PAKER (Mimar), Birge Yıldırım OKTA (Mimar), Sibel ÜREM (Mimar), Elçin KARA (Mimar), Gürkan OKTA (Mimar), Bahar Aksel ENŞİCİ (Şehir Plancısı), Damla TURAN (Peyzaj Mimarı)

     

İKİNCİ MANSİYON

Kemal Serkan DEMİR (Mimar), Ece Türkel DEMİR (Mimar), Feyza Nur ÇELİK (Peyzaj Mimarı), Ayfer YAZGAN (Şehir Plancısı), Yrd.Doç Dr. Zafer AKDEMİR

     

     

ÜÇÜNCÜ MANSİYON

Özge ÖZTÜRK (Mimar), Berrin ÖZDEMİR (Mimar), Fatma SEZGİN (Şehir Plancısı), Süveyda Bayraktar ATAGÜR (Peyzaj Mimarı), Buru KÖKEN (Mimar), Berfin MOLLAVELİOĞLU (Öğrenci), Deniz AĞAOĞLU (Öğrenci), Zeynep SAZ (Mimar), Barış ÖZDEMİR (Öğrenci), Mehmet Can MEKİR (Mimar), Ayşen ŞOLT (İç Mimar), Mert GÜLLER (Çevre Mühendisi)

     

     

DÖRDÜNCÜ MANSİYON

Halil Levent FIRAT (Mimar), Fatma Tuğba Okçuoğlu FIRAT (Mimar), Selçuk KİŞMİR (Mimar), Zeynap Şahin ERCAN (Peyzaj Mimarı), Nefise KAHRAMAN (Şehir Plancısı), Yağmur YENİCE (Mimar)

     

     

     

BEŞİNCİ MANSİYON

Mete KESKİN (Mimar), Esra Yılmaz KESKİN (Mimar), Dünya DİCLE (Mimar), Pelin ÖZKAN (Şehir Plancısı), Öykü KOCAMAN (Peyzaj Mimarı)